Hur går det till häst?

Hur kan Svensk Lantbrukstjänst AB hjälpa till?

Vi jobbar enligt rådande miljö och djurskyddslagar för att våra svenska hästar ska få ett värdigt slut här i landet. Lantbrukstjänst erbjuder dig som hästägare, privatperson eller företagare, följande: Hämtning av avliden häst eller avlivning och hämtning av häst.

Avlivning och hämtning sker hemma hos er eller där hästen befinner sig. Allting sker på ett professionellt sätt och utförs av entreprenörer med lång erfarenhet.

Hur går man tillväga?

  1. Anmälan av häst kan ske på hemsidan http://www.svensklantbrukstjanst.se genom att man fyller i en blankett.
  2. Anmälan kan även ske på telefonnummer 010-490 99 00. Där får man prata med Svensk Lantbrukstjänsts personal som hjälper till med er anmälan.

Efter anmälan tar vår lokala entreprenör kontakt med dig för att komma överens om tid och plats. Betalning sker av dig (kort eller kontant) eller av annan anvisad person, innan avlivning/hämtning. Därefter avlivas hästen i lugn och ro, för att sedan transporteras vidare.

Hur går en avlivning till?

Våra entreprenörer avlivar med bultpistol i kombination med avblodning enligt Jordbruksverkets direktiv.

Avlivning med bultpistol måste göras i kombination med avblodning som innebär att hästen först blir medvetslös med hjälp av bultpistolen. Därefter öppnas halspulsådern omgående efter bedövningen.

För hästen är detta en skonsam metod då den blir medvetslös och smärtfri omedelbart.

Om din häst har lätt för att stressa upp sig, kan det vara bra att kontakta sin veterinär i god tid för att ev. få lugnande gel att ge hästen i munnen innan avlivning.

Djurskyddsmässigt är det fördelaktigt att avliva hästar utomhus. För mer information besök Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se

Vad händer med min häst?

Hästen transporteras till någon av våra hanteringsanläggningar i Kävlinge eller Karlskoga. Där dom bearbetas till miljövänliga biobränslen, som sedan återgår i kretsloppet för att utvinna värme.

Hur är entreprenören som ska hämta och eventuellt avliva min häst?

Våra entreprenörer är professionella och utbildade efter jordbruksverket riktlinjer. De har många års erfarenhet av att hantera hästar i de ärenden som vi erbjuder.

Personen som kommer ut är lugn och ser alltid till hästens bästa. Entreprenören ger hästen den tid som behövs för att allt ska gå till på ett så lugnt och värdigt sätt som tänkas kan.

Akuta fall och hur snart kan man få hjälp?

Svensk Lantbrukstjänst har ingen jourverksamhet, men försöker alltid under dagtid helgfria vardagar att komma så snabbt som möjligt.

Vid anmälan anger du att ärendet är akut och direkt efter registrering kontaktar entreprenören i ditt område dig på telefon.

Vid akut utkörning tillkommer en milersättning enligt gällande prislista, från den plats där entreprenören befinner sig och tillbaka.

Du får hjälp inom 3 arbetsdagar. Självklart försöker våra entreprenörer vara ute hos er så fort som möjligt. Hur snabbt entreprenören kan vara hos dig beror naturligtvis på hur långt ifrån dig i distriktet han befinner sig.

Vad kostar det?

För information om aktuella priser kontakta Svensk Lantbrukstjänst 010 - 490 99 00.


Hämtning avPris
Häst över 250 kg3440 kr/st (4300 kr inkl. moms)
Häst mellan 100-250 kg2960 kr/st (3700 kr inkl. moms)
Föl max 100kg1200 kr/st (1500 kr inkl. moms)
Avlivning880 kr/st (1100 kr inkl. moms)
Avlivning häst utan hämtning1700 kr/st (2125 kr inkl. moms)
Separat hämtning i skåpbil105 kr/mil (132 kr inkl. moms)
Milersättning vid akuta fall, vardagar137 kr/mil (171 kr inkl. moms)

(Gällande prislista fån och med 1 januari 2018)

Betalning sker av dig (kort eller kontant) eller av annan anvisad person, innan avlivning/hämtning.

Svensk Lantbrukstjänst AB hanterar inga hästpass. Vänd er till föreningen som utfärdat passet så de kan uppdatera sin databas. Passet ska ogiltigförklaras och makuleras.

Hästens namn och/eller registreringsnummer kan noteras på kvittot som lämnas ut efter betalning. Denna information är enbart för din skull som hästägare vid eventuella försäkringsärenden.

För mer information eller frågor gällande hästar, kontakta gärna oss!

Svensk Lantbrukstjänst AB: 010 – 490 99 00

Hanna Nilsson
Telefon: 0510 868 67
Mobil: 070 - 610 13 69
E-mail: hanna.nilsson@svensklantbrukstjanst.se